Hoe bewaar ik olijfolie
Het correct bewaren van olijfolie kan helpen om de kwaliteit en smaak te behouden. Volg deze stappen om uw olijfolie zo vers mogelijk te houden:
Bewaar olijfolie in het donker
Bewaar olijfolie op een donkere plaats, want licht kan de olie doen oxideren en de kwaliteit verminderen. Veel hoogwaardige olijfoliën worden verkocht in donkere flessen om ze te beschermen tegen licht.
Bewaar olijfolie bij een lage temperatuur
Bewaar olijfolie op een koele plaats, maar niet in de koelkast. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de 14 en 22 graden Celsius. Als de olie te koud wordt, kan het stollen en troebel worden. Hoewel dit de smaak of kwaliteit van de olie niet aantast, zal het bij het opwarmen weer vloeibaar worden. Overmatige hitte kan daarentegen de smaakprofielen van de olie aantasten.
Laat geen lucht bij de olijfolie komen
Bewaar olijfolie in een luchtdichte fles of container. Blootstelling aan zuurstof kan de olie doen oxideren en ranzig worden. Zorg ervoor dat het deksel of de dop na elk gebruik stevig wordt vastgedraaid.
Gebruik het binnen een jaar
Hoewel olijfolie een redelijk lange houdbaarheid heeft, is het niet bedoeld om voor een onbeperkte tijd te worden bewaard. Over het algemeen is het het beste om olijfolie binnen een jaar na opening te gebruiken. Het is ook raadzaam om de ‘ten minste houdbaar tot’-datum op de fles in de gaten te houden.
Veel gestelde vragen over het bewaren van olijfolie (FAQ)
Ja, bij lagere temperaturen kan olijfolie stollen en troebel worden. Dit beïnvloedt de smaak of kwaliteit niet en de olie wordt weer helder bij kamertemperatuur.
Om te voorkomen dat olijfolie zijn smaak verliest, bewaar je de olie op een donkere, koele plaats in een luchtdichte RVS container en gebruik je de olie binnen de aanbevolen periode.
Tas Boomkwekerij biedt een assortiment RVS olijfolievaten in verschillende maten, variërend van 5 liter tot 100 liter, voorzien van een kraan en rubberen afdichting voor optimale bewaring van olijfolie.
RVS olijfolievaten zijn ideaal voor het bewaren van olijfolie omdat ze de olie beschermen tegen licht en lucht, waardoor de kwaliteit en smaak behouden blijven. Bovendien reageren ze niet met de olie, in tegenstelling tot sommige andere materialen.
Olijfolie kan het beste worden bewaard in een vat van roestvrij staal (RVS). Als olijfolie te lang in bijvoorbeeld een kunststof vat zit, wordt de smaak aangetast. Kies een olijfolievat dat zo dicht mogelijk bij de hoeveelheid zit die je erin wilt doen, zodat er zo min mogelijk lucht boven de olie zit.
Hoewel olijfolie een redelijke houdbaarheid heeft, is het aan te raden deze binnen een jaar na opening te gebruiken voor optimale versheid. Houd ook de ‘ten minste houdbaar tot’-datum op de fles in de gaten.
Blootstelling aan zuurstof kan olijfolie doen oxideren en ranzig worden. Bewaar de olie daarom in een luchtdichte fles of container en zorg ervoor dat het deksel of de dop na elk gebruik stevig wordt vastgedraaid.
De optimale bewaartemperatuur voor olijfolie ligt tussen de 14 en 22 graden Celsius. Bewaar de olie op een koele plaats, maar niet in de koelkast, om stolling en troebelheid te voorkomen.
Bewaar olijfolie op een donkere plaats om blootstelling aan licht te minimaliseren, aangezien licht de olie kan doen oxideren en de kwaliteit kan verminderen.