Hoe plant en verzorg ik mijn appelboom?

(Onderaan kunt de gebruiksaanwijzing downloaden)

Een appelboom planten

Appelbomen plant je zoveel mogelijk in de herfst en winter, echter onze appelbomen staan in een pot en kunnen een lange periode geplant worden.
U zoekt een mooie plek in uw tuin, bij voorkeur in de zon, hierdoor zal de groei en oogst mooier en beter zijn.
U graaft een plantgat, plant de boom (zonder de pot) en vult deze weer aan met de grond die uit het gat kwam, echter mengt u deze grond voor de helft aan met DCM Vivimus

Als de boom op de wind staat zet u bij de boom 1 of 2 boompalen.

Bemesting van een appelboom

In februari kunt u de appelboom een kalk geven. Kalk zorgt voor een lagere zuurgraad en dit vinden appelbomen prettig.
In maart als het voorjaar voor de deur staat en de knoppen beginnen te zwellen dat geeft u de appelboom mest. Dit zorgt voor een goede start en basis voor het groeiseizoen

Oogsten van de appels

Het mooiste moment in het jaar is natuurlijk de oogst. U plukt dan letterlijk het resultaat van uw inspanningen. Het oogsten gebeurd van augustus t/m oktober afhankelijk hoe vroeg de appels rijp zijn.

Snoeien van de appelboom

In de december maand snoeit u de boom weer terug in model

Het snoeien houdt de boom vitaal, zorgt voor een langere levensduur en zorgt er voor dat uw boom meer vrucht draagt. Snoeien is dus erg belangrijk. Appelbomen snoeit u na de bladval. De beste weersomstandigheden bij het snoeien van uw boom zijn droog en zacht weer.

Houd bij het snoeien het volgende principe in gedachten: alle takken moeten zoveel mogelijk licht vangen. Zonder zon groeit de boom niet goed, en geeft het minder vrucht.

  1. Probeer de takken d.m.v. een touw of elastiek horizontaal te buigen. De zon schijnt namelijk pal boven de boom, en door de takken horizontaal te buigen, vangt de gehele tak het zonlicht op. Het touw kunt u vastmaken vóór u snoeit, en het gedurende de winter laten zitten; na enkele maanden kunt u de touwen verwijderen en zult u zien dat de takken horizontaal gebogen blijven.
  2. Snoei de beschadigde takken weg. Hiermee worden takken bedoeld die geknakt zijn, of waar een groot stuk uit is. Snoei de zijtakjes weg die vastzitten aan de takken, als deze recht omhoog staan en geen knopjes hebben. Deze zijtakjes zijn namelijk niet nuttig, omdat hier geen appels aan zullen komen. Deze takken worden vaak waterloten genoemd. Laat de zeer kleine zijtakjes zitten. Deze takjes hebben veel knoppen en vertakkingen, en vormen de sporen van een boom. Aan deze takjes vormen volgend jaar de appels.
  3. Snoei de takken weg die het zonlicht innemen van andere takken. Als u d.m.v. Het elastiek de takken horizontaal heeft omgebogen, kunt u precies zien welke takken het zonlicht zullen vangen van andere takken. Deze kunt u geheel wegsnoeien.

Stel een vraag over dit onderwerp

U kunt over bovenstaand onderwerp een vraag insturen die wij zo goed mogelijk proberen te beantwoorden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.