Deskundig advies   Eigen kwekerij   Import van wijnvaten
Tas Boomkwekerij
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hoe plant ik een haag
Hoe plant ik een haag2025-01-06T10:17:17+01:00
Hoe plant ik een haag

Hoe plant ik een haag

Hoe plant ik een haag

Hoe plant ik een haag. In deze gebruiksaanwijzing leest u hoe een olijfwilghaag, beukhaag of haag van Portugese laurier kunt planten.

Een van de voordelen van een haag t.o.v. een schutting is dat dieren zoals egels en kikkers, door de haag heen kunnen en bij u in de tuin kunnen komen. Verder kunnen in een haag vogels schuilen. Daarnaast geeft een haag koelte in de zomer.

Er zijn haagplanten in een pot en haagplanten met blote wortel. Deze laatste kunnen alleen in de winter worden geplant. Ze worden bij de kweker gerooid waarbij de grond van de wortels valt. Het is dan ook belangrijk om deze ‘blote wortel’ planten zo snel mogelijk in de grond te planten. Kan dat niet direct graaf dan een kuil en zet ze er met de bos in.

Gebruik DCM Vivimus universeel bij het aanplanten van een haag

Als u een haag gaat planten gebruik dan DCM Vivimus universeel, DCM Vivimus® Universeel is dé beste bodemverbeteraar voor een succesvolle aanplant van alle bomen, struiken, hagen, taxus, buxus, rozen, sierheesters, hosta’s etc. De organische stof in DCM Vivimus® Universeel stimuleert de wortelvorming en plantengroei flink.

Erfscheiding bij het planten van een haag

Als u een haag aanplant met de scheiding van de buren, houdt er dan rekening mee dat de haag ook in de breedte groeit. Bijvoorbeeld een beukhaag of een Laurierhaag kan 50 – 75 cm breed worden. Als in gezamenlijkheid met de buren de haag plant is dit waarschijnlijk geen probleem. Zet u hem zelf neer blijf dan 50 cm uit de erfbegrenzing

Hoeveel planten heb ik nodig voor een haag

Als u een laurierhaag zet of een olijfwilghaag en deze planten staan in een pot dan kunt u 50 cm tussen de planten houden. Bij een beukhaag met blote wortel plant u ze om de 30 cm. Voor deze planten kunt u het makkelijkst een sleuf in de grond graven en daar de planten inzetten. Vermeng de grond met DCM vivimus en schep de gleuf weer dicht.

Water geven van een haag

Geef direct na het planten water en herhaal dit in de winter elke week, plant u in het voorjaar, dan 3 maal per week water geven. Als de plant goed zijn geworteld kunt u stoppen met watergeven.


Veel gestelde vragen over het planten van een haag (FAQ)

Hoe bescherm ik mijn haag tegen onkruid?2025-01-06T10:16:12+01:00

Breng een mulchlaag van organisch materiaal, zoals houtsnippers of compost, aan rondom de basis van de haag om onkruidgroei te onderdrukken en vocht vast te houden. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de planten ligt om schimmelvorming te voorkomen.

Hoe vaak moet ik een pas geplante haag water geven?2025-01-06T10:14:58+01:00

Geef de haag na het planten grondig water en houd de grond vochtig, vooral tijdens droge periodes in het eerste groeiseizoen. Vermijd echter overbewatering om wortelrot te voorkomen.

Hoe diep moet ik de haagplanten planten?2025-01-06T10:14:16+01:00

Plaats de haagplanten zo dat de bovenkant van de kluit gelijk is met het maaiveld. Druk de grond rondom de planten stevig aan om luchtpockets te verwijderen en geef direct na het planten ruim water.

Hoe bereid ik de grond voor het planten van een haag?2025-01-06T10:13:30+01:00

Graaf een sleuf die tweemaal zo breed en diep is als de kluit van de planten. Meng de uitgegraven grond met compost of potgrond om de bodemstructuur te verbeteren en de haag een goede start te geven. In plaats van Compost kunt u ook DCM Vivimus gebruiken.

Wat is de beste tijd om een haag te planten?2025-01-06T10:12:33+01:00

De ideale plantperiode voor hagen is in de herfst en winter, wanneer de planten in rust zijn. Echter, hagen die in potten zijn gekweekt, kunnen over een langere periode worden geplant.

Welke soorten hagen kan ik planten?2025-01-06T10:11:46+01:00

Er zijn diverse haagsoorten beschikbaar, zoals olijfwilg (Elaeagnus ebbingei), beukhaag (Fagus sylvatica), Portugese laurier (Prunus lusitanica) en haagbeuk (Carpinus betulus). Elke soort heeft specifieke eigenschappen en groeit onder verschillende omstandigheden.

Ga naar de bovenkant